29/12-2003
En drengedrøm går i opfyldelse i Hørning
24/12-2003
Brandfolkene reddede Julen - med hiv og sving
Det var på et hængende hår, at brandfolkene fik julemanden transporteret behørigt fra Realskolen til juletræet på Bibliotekstorvet, da julemåneden begyndte.
Faktisk var containerbranden, som opstod på Genbrugspladsen ligesom brandfolkene havde rejst stigen nedenfor Realskolen, den mindste sten på vejen, da Skanderborgs gamle brandbil fra 1927, skulle hente julemanden.
Den gamle brandbil - Chevrolet, årgang 1927, se låge 24 i julekalenderen - er retteligt overdraget i Skanderbog Brandkorpsforenings varetægt. Det vil sige, at det er brandfolkene som i deres fritid holder bilen i driftsklar stand, hvilket der bruges mange pudseklude og adskillige kg knofedt på. For at klare driften økonomisk, deltager bilen ved faste årlige arrangementer, som f.eks. kørsel med julemanden, når julen begynder den sidste fredag i november. For sådanne ydelser spytter bl.a. Handelsstandsforeningen lidt i kassen til brandbilens drift.
Tidligt på efteråret konstaterede brandkorpsforeningens bestyrelsesmedlem med særligt ansvar for den gamle brandbil, brandmand Henrik Broustbo, at Chevrolettens kobling var ved at være færdig.
Nu er en ny kobling til en Chevrolet årgang 1927 ikke noget man bare går ned til den lokale Chevrolet-forhandler og køber. Faktisk er der ingen Chevrolet-forhandler i Skanderborg - og faktisk er koblinger til en årgang 1927 ikke lagervare.
Nu er det så heldigt, at Henrik kender nogle folk, som kan nogle tricks med metal og maskiner, så der blev fluks fremstillet en ny kobling til Chevroletten.
Så langt - så godt!
-Det kan ikke tage lang tid at få den nye kobling i - og så er øsen klar igen, tænkte Henrik Broustbo og gik i gang med at montere den nys fremstillede kobling i Chevroletten. Men nej! Det passede ikke damen - for en Chevrolet årgang 1927 er ikke nogen øse, men en dame! - Den nye kobling kunne ikke bakses på plads i Chevroletten!
Det var nu ved at være sidst på efteråret og Julemanden skulle snart hentes - og Chevroletten var ikke køreklar!
Brandkorpsets agtelse blandt byens mange børn var i allerhøjeste fare!
-Nu er gode dyr rådne, tænkte Hernik Broustbo, mens han spurgte om råd forskellige steder.
Få dage før julemanden skulle hentes på Realskolen, kom Henrik i kontakt med Louring, som er ejer af Jysk Automobilmuseum i Gjern. Louvring var fyr og flammer, da han fik forelagt problemstillingen.
En mørk og stormfuld aften sidst i november dukkede Louring op på Brandstationen medbringende sin værktøjskasse og en lomme fuld af gode fiduser. I løbet af kort tid fik Louring bakset den nye kobling på plads i Chevroletten - han kunne nogle ticks, den mand.
Chevroletten blev startet - motoren lød som en symaskine og koblingen gik velsmurt, næsten uden knas, da "damen" blev prøvekørt efter endt reperation.
Således gik det til, at Julemanden også i år - på behørig vis - kunne køres fra sit sommerhi på realskolens loft til juletræstænding på Bibliotekstorvet i den gamle brandbil, med brandmand Henrik Broustbo bag rattet.
Se, det var den sande historie om, hvordan Julen også i år kom til Skanderborg.
Anders Enggaard
beredskabsinspektør
18/12-2003
Opskriften på peberfrugtsuppen fra Sort Nat.
Efter mange henvendelser bringes hermed opskriften på den suppe der blev serveret til Sort Nat.
18/12-2003
24 brandgode juleråd
5/12-2003
Lastbil i autoværn
Udrykning nr. 164/2003
Det var held i uheld, da en lastbil forulykkede på motorvejen mellem Skanderborg og Århus.
Chaufføren var på vej mod nord, da han mistede herredømmet over lastbilen, da den punkterede.
Lastbilen kørte tværs over midterrabatten, tværs over det sydgående spor, inden den kørte ned ad en skrænt. Lastbilen blev temmelig ramponeret ved uheldet, mens chaufføren slap med nogle mindre skrammer.
25/11-2003
Sort nat på politistationen
At skulle tilbringe en hel aften på politistationen er nok ikke lige det, de fleste kunne tænke sig. Men er man venligst inviteret, så er det ganske fornøjeligt.
Politiet havde til sort nat inviteret Beredskabsforbundet til at gøre opmærksom på vores eksistens og vores kurser i førstehjælp. Vi fik receptionslokalet stillet til rådighed. Der lagde vi 2 fantomdukker, stillede vores informationsstander, uddelte varm peberfrugtsuppe og saftevand. Desuden havde vi en skriftlig konkurrence i førstehjælp, hvor folk generelt klarede sig fint. Endvidere var det en del der gerne ville kontaktes i forhold til Beredskabsforbundets kurser i førstehjælp.
På vores fantomdukker var det mest børn der turde at prøve hjertemassage, dog var der en del voksne noget interesseret i ”opvisningen”, så mon ikke vi ser nogle af den på vores befolkningskurser. Der blev i hvert fald også uddelt en del brochure om førstehjælp og kontakt nr.
Sammen med de betjente der var på vagt, havde vi en god aften. Vi viste de besøgende ned til detentionen og politimotorcyklen og betjentene henviste til vores fantomdukker og den gode suppe.
Så alt i alt en god og produktiv aften for Brand og Redning, hvor vi fik gjort opmærksom på vores eksistens og nytten af at kunne førstehjælp. Endvidere et godt samarbejde med politiet som vi til enhver tid vil gøre om igen
Henrik Mangor
14/11-2003
Ny automobilsprøjte SB 1 nr.7
Arbejdsgruppen var til byggemøde på Gråsten Karrosseriværksted torsdag den 13. november 2003 for at aftale nærmere om detaljer i opbygningen.
31/10-2003
Ny automobilsprøjte SB 1 nr.6
Arbejdsgruppen var til byggemøde på Gråsten Karrosseriværksted onsdag den 30. oktober 2003 for at aftale nærmere om detaljer i opbygningen.
27/10-2003
Åbent hus 2003
Ca. 400 personer lagde vejen forbi Brandstationen i søndags til åbent hus.
2 plads Frederik Lundfold 2 plads Louisa Andersen
26/10-2003
Færdselsuheld med fastklemt
Udrykning nr. 147/2003
21/10-2003
Åbent hus
Søndag d. 26/10 kl. 13.00 - 16.00
Test din viden om førstehjælp.
Smag den lækre mad fra feltkomfuret.
Tegnekonkurrence for børn.
Ram rigtigt med strålen og vind flødeboller.
Opvisning slukning af brand i hus.
7/10-2003
Varm kage i ældreboliger
Udrykning nr. 139/2003
3/10-2003
Børn, brand og sikkerhed
1. A og 1. D fra Morten Børup Skolen var på besøg hos Brand & Redning i forbindelse med den landsdækkende temauge under overskriften "Børn, brand og sikkerhed".
Børnene blev overhørt i "Dit Brandblad" som er et tegneseriehæfte, hvor bl.a. Kaj og Andrea forebygger brand de fik demonstreret brandbilerne, de fik demonstreret hvordan en røgalarm virker og der blev slutter af med en lille opvisning med ildebrand i et legehus.
2/10-2003
Kaos ved TV3-afstemning
1/10-2003
Ny automobilsprøjte SB 1 nr.5
Arbejdsgruppen var til byggemøde på Gråsten Karrosseri Værksted tirsdag den 23. september 2003, for at aftale nærmere om detaljer i opbygningen.
24/9-2003
Udrykning nr. 137/2003
Brand i fyrrum på landejendom
Det drejer sig om en landejendom med fyrrum i udhus og maskinhus bygget sammen med fyrrum.
I fyret fyres med savsmuld og spåner, som opbevares i aflukke i maskinhus. I aflukket opbevaredes 16-20 m3 savsmuld. Branden opstår formentligt i fyrrummet ved fyret eller i snegl, som transporterer savsmuld fra aflukket frem til fyret.
Fruen i huset er dagplejemor og har fem børn i pleje. Hun sidder ude i haven - i sandkassen - med børnene, da hun lugter røg. Da hun konstaterer det brænder i fyrrummet, render hun ind i huset for at slå alarm.
Efter at have alarmeret brandvæsenet, befrier hun familiens hund fra hundeaflukke i det nu brændende maskinhus. Herefter bakker hun bilen ud af maskinhuset og samler de fem børn i bilen.
Da Brand & Redning når frem, orienterer hun kort indsatslederen - undertegnede - om situaitonen, hvorefter hun begiver sig til naboejendommen, hvor hun får de fem børn underbragt.
Hun underretter herefter Skanderborg Kommunes dagplejekontor, hvor lederen straks begiver sig til Hvolbæk, for at være behjælpelig med at tilkalde forældrene til dagplebørnene.
Alt i alt griber hun situationen meget professionelt an, hvilket er ganske rosværdigt.
Ved Brand & Rednings ankomst er fyrrummet fuldstændigt overtændt, ligesom taget på maskinhuset antændt.
Stuehuset er i overhængende fare - faktisk er tagpladerne her under stærk opvarmning og meget nær på at sprænge.
Tre røgdykkerhold fik hurtigt afgrænset faren for antændelse af stuehuset.
Herefter forestod et større oprydningsarbejde.
Da der var sket antændelse af tagkassetter på maskinhuset, var det nødvendigt at tilkalde assistance fra Århus Brandvæsen, som stillede med en stigevogn (drejestige), hvormed brandfolk kunne hejses op på tagryggen, hvor de fra stigens redningskurv kunne skrue tagpladerne af og få adgang til tagkassetterne, hvor branden nu hurtigt kunne slukkes.
Røgdykkere måtte tømme ca. 16 m3 savsmuld ud fra aflukket med skovle, så vi har nu seks brandfolk med ekstra lange arme.
De sidste brandfolk forlod brandstedet ved 1530-tiden.
Anders Enggaard
beredskabsinspektør
18/9-2003
Bygningsbrand - Ild i tagetage
Udrykning nr. 135/2003
12/9-2003
Kæmpestor ildebrand på lodseplads
Udrykning nr. 131/2003
Brandfolk kæmpede i fire timer for at slukke en kraftig brand på en losseplads ved Reno Syd i Skanderborg.
Brand & Redning
Skanderborg måtte
tilkalde ekstra
tankvogne fra både
Århus og Odder, og
først efter fire
timers
slukningsarbejde
var branden slukket.
Branden skyldtes sandsynligvis selvantændelse i en stor bunke industriaffald, som lå på lossepladsen, da forbrændingsanlægget var midlertidigt ude af drift på grund af vedligeholdelsesarbejde.
9/9-2003
Åbent Hus / temadag Beredskabsstyrelsen Midtjylland
2/9-2003
Oliespild - Hydraulikolie
Udrykning nr. 128/2003
23/8-2003
Stor lukket grill med gris løbet løbsk
Udrykning nr. 125/2003
19/8-2003
Vagt for bomberyddere
Brand & Redning var bestilt af bomberydderne på Skive Kaserne til at etablere brandvagt ved afhentning af 2 liter æter på Reno Syds genbrugsplads i Skanderborg. Endvidere var en ambulance i vagt på stedet.
Operationen varede 5 minutter!
19/8-2003
Markbrand - Ildløs i stubmark
Udrykning nr. 122/2003
13/8-2003
Bål - Ild i 10-15 m2 skråning/rabat
Udrykning nr. 120/2003
11/8-2003
Søredning - Mand over bord - Båd løbet løbsk
Udrykning nr. 114/2003
8/8-2003
Færdselsuheld med fastklemt - Lastbil mod lastbil
Udrykning nr. 108/2003
6/8-2003
Beredskabsøvelse på Danmarks Smukkeste Festival.
Læs mere her.
5/8-2003
Beredskabsøvelse på Danmarks Smukkeste Festival.
Læs mere her.
Danmarks Smukkeste Festival Mange billeder fra øvelsen
4/8-2003
Beredskabsøvelse på
Danmarks Smukkeste
Festival.
Tirsdag d. 5. august
fra kl. 11:00 til
14:00 afholdes
beredskabsøvelse på
Danmarks Smukkeste
Festival.
Øvelsen afholdes i
samarbejde med Århus
amt, Skanderborg
politi, Skanderborg
Brand og Redning,
Århus
Kommunehospital,
Lægeambulancetjenesten,
Psykiatrisk Hospital
i Risskov, Falck og
Skanderborg
Festivalklub.
Scenariet er
lynnedslag i træ, som
vælter foran
Bøgescenen med flere
svært tilskadekomne.
Der vil være sminkede
figuranter og
Skanderborg
Festivalklubs vagter,
læger vil være klar
til at gå i
aktion.
Øvelsen skal sikre,
at beredskabet på
Danmarks Smukkeste
Festival virker
optimalt og at
Skanderborg
Festivalklubs
beredskabsplan er
korrekt gearet til
det værst tænkelige
og forhåbentlig
afsløre, hvad vi ikke
har haft fantasi til
at forestille os.
Øvelsen vil indeholde
alle aspekter i
forhold til
beredskabsplanen.
Lige fra musikstop,
scenespeak og til at
de tilskadekomne
køres til sygehus.
Vi vil løbende komme
med mere information
om denne øvelse, så
følg med her.
30/7-2003
Benzinspild - Diesel.
Udrykning nr. 100/2003
29/7-2003
Bål - Ild tre steder i skovbunden.
Udrykning nr. 99/2003
28/7-2003
Billede fra trafikulykke
Udrykning nr. 98/2003
11/7-2003
Lis Rydahl sidste arbejdsdag
Brand & Rednings
brand góe sekretær
gennem 30 år - Lis
Rydahl - havde
fornyligt sidste
arbejdsdag.
I den anledning blev
hun hentet i hjemmet
og kørt på arbejde i
brandkorpsets gamle
brandbil fra 1927.
At blive fragtet
rundt i byen i den
gamle brandbil er
normalt forbeholdt
notabiliteter som
f.eks. julemanden,
men i dagens helt
særlige anledning
blev den gamle dame
trukket af stald for
at transportere en
anden - knap så
gammel - dame på
arbejde, for
sidstnævnte dame for
sidste gang.
Nu vil det være helt
forkert at tro, at
brandbilen blev ført
af et par gamle
nisser - det er
såmænd bare to ældre
brandfolk, nemlig
Leif Ansbjerg og Paul
Hansen, som denne
morgen tager nænsom
hånd om de to gamle
damer.
AE
11/7-2003
Benzintyv anholdt efter biljagt på motorvejen
Udrykning nr.91/2003
11/7-2003
Pas på med engangsgrillen
Det handler om at rydde op efter sig, når man har brugt en engangsgrill. Det er budskabet fra Brand & Redning Skanderborg som i en kampagne sætter fokus på engangsgrillen.
Det er nemlig som regel ikke dem, der bruger engangsgrillen, som selv kommer til skade. Ofte er det andre mennesker, som også er i nærheden, der får forbrændingerne.
De fleste forbrændingsulykker med engangsgrill opstår, fordi folk enten træder direkte ned i en engangsgrill, eller træder på det brandvarme sted, hvor engangsgrillen har stået. Mange børn bliver også forbrændt i mødet med en nedgravet engangsgrill, når de leger og graver i sandet.
"Hver sommer har vi en del tilfælde af forbrændte børnefødder på grund af engangsgrill. Børn kan jo ikke se, at sandet er varmt, fordi der har stået en engangsgrill. Så de bliver forbrændt af at løbe barfodet henover steder, hvor sandet eller jorden er brandvarm. Folk regner selvfølgelig ikke med, at det kan være direkte farligt at gå barfodet på en strand om sommeren i Danmark. "siger Jeanet Sheller Afdelingslæge på Rigshospitalets brandsårsafdeling.
Brug vand til både at slukke grillen og til at køle underlaget. Sandet/jorden under grillen bliver MEGET varmt.
Se videoen: Undgå forbrændinger - Gode råd om engangsgrillen
11/7-2003
Billede fra trafikulykke
Udrykning 83/2003
11/5-2003
Brandøvelse på rideskole
Brand & Redning, Skanderborg, afvikler en mindre brandøvelse på Skårup Overgård i søndag den 11. maj 2003
Formålet var at træne røgdykkernes arbejde med de store dyr i en skarp situation med brand i staldene.
Berideren på Skårup Overgård gav brandfolkene en instruktion i at håndtere hestene, inden staldene fyldes delvist med teater røg og øvelsen gik i gang.
Da der er flere rideskoler og hestestutterier i Brand & Rednings "pastorat", har vi været glade for rideskolens henvendelse om en øvelse.
Det er meningen, at der efterfølgende skal udarbejdes oplæg til beredskabsplaner for rideskolerne.
Se mere på:
28/4-2003
Parole
Som afslutning på kursus året 2002-2003 afholdt Brand & Redning Skanderborg parole.
Der blev tildelt anciennitetstegn til:
Fra venstre Henrik Mangor 20 år i Kommunikationstjenesten , Hans Lauchand 20 År i ABC-tjenesten, Michael Lassen 20 år i Brandtjenesten. Også Karin Broustbo fik anciennitetstegn for 20 år i forplejningstjenesten: Hun var desværre forhindret i at deltage og får tegnet efterfølgende.
2. Viceborgmester Anne Mette Kirk Andersen til højre uddelte anciennitetstegn.
21/4-2003
Læs også
24/2-2003
Nu kan du se de første foto af den nye Automobilsprøjte, chassis er leveres af Mercedes.
3/2-2003
Nu kan du se en tegning af den nye Automobilsprøjte, som leveres af Apollo Brandmateriel.
3/2-2003
Årsberetningen 2002
Årsberetningen 2002 for Beredskabs-forbundet Skanderborg er også kommet på nettet.
Se under Beredskabs-forbundet.
12/1-2003
Statistik over 2002
5/1-2003
Et brand-år lidt over det normale.
4/1-2003
Skøjtebanen ved brand & redning.
Den nyanlagte skøjtebane på øvelsesområdet ved Brand & Redning Skanderborg er klar til brug. Naturen har sørget for, at vandet er frosset til is, så man kan stå på skøjter.
2/1-2003
Stille nytårsaften.
Det blev en stille Nytårsaften for Brand & Redning Skanderborg. Der var kun 2 udrykninger; kl. 13:20 og kl. 19:02.