29/12-2003

En drengedrøm går i opfyldelse i Hørning

Århus Stiftstidende Netavis

 

24/12-2003

Brandfolkene reddede Julen - med hiv og sving

Det var på et hængende hår, at brandfolkene fik julemanden transporteret behørigt fra Realskolen til juletræet på Bibliotekstorvet, da julemåneden begyndte.

Faktisk var containerbranden, som opstod på Genbrugspladsen ligesom brandfolkene havde rejst stigen nedenfor Realskolen, den mindste sten på vejen, da Skanderborgs gamle brandbil fra 1927, skulle hente julemanden.

Den gamle brandbil - Chevrolet, årgang 1927, se låge 24 i julekalenderen - er retteligt overdraget i Skanderbog Brandkorpsforenings varetægt. Det vil sige, at det er brandfolkene som i deres fritid holder bilen i driftsklar stand, hvilket der bruges mange pudseklude og adskillige kg knofedt på. For at klare driften økonomisk, deltager bilen ved faste årlige arrangementer, som f.eks. kørsel med julemanden, når julen begynder den sidste fredag i november. For sådanne ydelser spytter bl.a. Handelsstandsforeningen lidt i kassen til brandbilens drift.

Tidligt på efteråret konstaterede brandkorpsforeningens bestyrelsesmedlem med særligt ansvar for den gamle brandbil, brandmand Henrik Broustbo, at Chevrolettens kobling var ved at være færdig.

Nu er en ny kobling til en Chevrolet årgang 1927 ikke noget man bare går ned til den lokale Chevrolet-forhandler og køber. Faktisk er der ingen Chevrolet-forhandler i Skanderborg - og faktisk er koblinger til en årgang 1927 ikke lagervare.

Nu er det så heldigt, at Henrik kender nogle folk, som kan nogle tricks med metal og maskiner, så der blev fluks fremstillet en ny kobling til Chevroletten.

Så langt - så godt!

-Det kan ikke tage lang tid at få den nye kobling i - og så er øsen klar igen, tænkte Henrik Broustbo og gik i gang med at montere den nys fremstillede kobling i Chevroletten. Men nej! Det passede ikke damen - for en Chevrolet årgang 1927 er ikke nogen øse, men en dame! - Den nye kobling kunne ikke bakses på plads i Chevroletten!

Det var nu ved at være sidst på efteråret og Julemanden skulle snart hentes - og Chevroletten var ikke køreklar!

Brandkorpsets agtelse blandt byens mange børn var i allerhøjeste fare!

-Nu er gode dyr rådne, tænkte Hernik Broustbo, mens han spurgte om råd forskellige steder.

Få dage før julemanden skulle hentes på Realskolen, kom Henrik i kontakt med Louring, som er ejer af Jysk Automobilmuseum i Gjern. Louvring var fyr og flammer, da han fik forelagt problemstillingen.

En mørk og stormfuld aften sidst i november dukkede Louring op på Brandstationen medbringende sin værktøjskasse og en lomme fuld af gode fiduser. I løbet af kort tid fik Louring bakset den nye kobling på plads i Chevroletten - han kunne nogle ticks, den mand.

Chevroletten blev startet - motoren lød som en symaskine og koblingen gik velsmurt, næsten uden knas, da "damen" blev prøvekørt efter endt reperation.

Således gik det til, at Julemanden også i år - på behørig vis - kunne køres fra sit sommerhi på realskolens loft til juletræstænding på Bibliotekstorvet i den gamle brandbil, med brandmand Henrik Broustbo bag rattet.

Se, det var den sande historie om, hvordan Julen også i år kom til Skanderborg.

 

Anders Enggaard

beredskabsinspektør

 

18/12-2003

Opskriften på peberfrugtsuppen fra Sort Nat.

Efter mange henvendelser bringes hermed opskriften på den suppe der blev serveret til Sort Nat.

Opskriften

 

18/12-2003

24 brandgode juleråd 

(Klik her og se mere)

 

5/12-2003

Lastbil i autoværn 

Udrykning nr. 164/2003

Det var held i uheld, da en lastbil forulykkede på motorvejen mellem Skanderborg og Århus.

Chaufføren  var på vej mod nord, da han mistede herredømmet over lastbilen, da den punkterede.

Lastbilen kørte tværs over midterrabatten, tværs over det sydgående spor, inden den kørte ned ad en skrænt. Lastbilen blev temmelig ramponeret ved uheldet, mens chaufføren slap med nogle mindre skrammer.

  

25/11-2003

Sort nat på politistationen

At skulle tilbringe en hel aften på politistationen er nok ikke lige det, de fleste kunne tænke sig. Men er man venligst inviteret, så er det ganske fornøjeligt.

Politiet havde til sort nat inviteret Beredskabsforbundet til at gøre opmærksom på vores eksistens og vores kurser i førstehjælp. Vi fik receptionslokalet stillet til rådighed. Der lagde vi 2 fantomdukker, stillede vores informationsstander, uddelte varm peberfrugtsuppe og saftevand. Desuden havde vi en skriftlig konkurrence i førstehjælp, hvor folk generelt klarede sig fint. Endvidere var det en del der gerne ville kontaktes i forhold til Beredskabsforbundets kurser i førstehjælp.

På vores fantomdukker var det mest børn der turde at prøve hjertemassage, dog var der en del voksne noget interesseret i ”opvisningen”, så mon ikke vi ser nogle af den på vores befolkningskurser. Der blev i hvert fald også uddelt en del brochure om førstehjælp og kontakt nr.

Sammen med de betjente der var på vagt, havde vi en god aften. Vi viste de besøgende ned til detentionen og politimotorcyklen og betjentene henviste til vores fantomdukker og den gode suppe.

Så alt i alt en god og produktiv aften for Brand og Redning, hvor vi fik gjort opmærksom på vores eksistens og nytten af at kunne førstehjælp. Endvidere et godt samarbejde med politiet som vi til enhver tid vil gøre om igen

Henrik Mangor

 

14/11-2003

Ny automobilsprøjte SB 1 nr.7

Arbejdsgruppen var til byggemøde på Gråsten Karrosseriværksted torsdag den 13. november 2003 for at aftale nærmere om detaljer i opbygningen.

   

 

 

 

31/10-2003

Ny automobilsprøjte SB 1 nr.6

Arbejdsgruppen var til byggemøde på Gråsten Karrosseriværksted onsdag den 30. oktober 2003 for at aftale nærmere om detaljer i opbygningen.

 

 

27/10-2003

Åbent hus 2003

Ca. 400 personer lagde vejen forbi Brandstationen i søndags til åbent hus.

Se flere foto her.

 

 

2 plads Frederik Lundfold                          2 plads Louisa Andersen

 
 

26/10-2003

Færdselsuheld med fastklemt 

Udrykning nr. 147/2003

Århus Stiftstidende Netavis

 

21/10-2003

Åbent hus

Søndag d. 26/10 kl. 13.00 - 16.00

Test din viden om førstehjælp.

Smag den lækre mad fra feltkomfuret.

Tegnekonkurrence for børn.

Ram rigtigt med strålen og vind flødeboller.

Opvisning slukning af brand i hus.

7/10-2003

Varm kage i ældreboliger

Udrykning nr. 139/2003

Århus Stiftstidende Netavis

 

3/10-2003

Børn, brand og  sikkerhed

1. A og 1. D fra Morten Børup Skolen var på besøg hos Brand & Redning i forbindelse med den landsdækkende temauge under overskriften "Børn, brand og  sikkerhed".

Børnene blev overhørt i  "Dit Brandblad" som er et tegneseriehæfte, hvor bl.a. Kaj og Andrea forebygger brand de fik demonstreret brandbilerne, de fik demonstreret hvordan en røgalarm virker og der blev slutter af med en lille opvisning med ildebrand i et legehus.

Århus Stiftstidende Netavis

 

2/10-2003

Kaos ved TV3-afstemning

Århus Stiftstidende Netavis

Horsens Folkeblads

 

1/10-2003

Ny automobilsprøjte SB 1 nr.5

Arbejdsgruppen var til byggemøde på Gråsten Karrosseri Værksted tirsdag den 23. september 2003, for at aftale nærmere om detaljer i opbygningen.

Følg med hvordan det går her.

24/9-2003

Udrykning nr. 137/2003

Brand i fyrrum på landejendom

Det drejer sig om en landejendom med fyrrum i udhus og maskinhus bygget sammen med fyrrum.

I fyret fyres med savsmuld og spåner, som opbevares i aflukke i maskinhus. I aflukket opbevaredes 16-20 m3 savsmuld. Branden opstår formentligt i fyrrummet ved fyret eller i snegl, som transporterer savsmuld fra aflukket frem til fyret.

Fruen i huset er dagplejemor og har fem børn i pleje. Hun sidder ude i haven - i sandkassen - med børnene, da hun lugter røg. Da hun konstaterer det brænder i fyrrummet, render hun ind i huset for at slå alarm.

Efter at have alarmeret brandvæsenet, befrier hun familiens hund fra hundeaflukke i det nu brændende maskinhus. Herefter bakker hun bilen ud af maskinhuset og samler de fem børn i bilen.

Da Brand & Redning når frem, orienterer hun kort indsatslederen - undertegnede - om situaitonen, hvorefter hun begiver sig til naboejendommen, hvor hun får de fem børn underbragt.

Hun underretter herefter Skanderborg Kommunes dagplejekontor, hvor lederen straks begiver sig til Hvolbæk, for at være behjælpelig med at tilkalde forældrene til dagplebørnene.

Alt i alt griber hun situationen meget professionelt an, hvilket er ganske rosværdigt.

Ved Brand & Rednings ankomst er fyrrummet fuldstændigt overtændt, ligesom taget på maskinhuset antændt.

Stuehuset er i overhængende fare - faktisk er tagpladerne her under stærk opvarmning og meget nær på at sprænge.

Tre røgdykkerhold fik hurtigt afgrænset faren for antændelse af stuehuset.

Herefter forestod et større oprydningsarbejde.

Da der var sket antændelse af tagkassetter på maskinhuset, var det nødvendigt at tilkalde assistance fra Århus Brandvæsen, som stillede med en stigevogn (drejestige), hvormed brandfolk kunne hejses op på tagryggen, hvor de fra stigens redningskurv kunne skrue tagpladerne af og få adgang til tagkassetterne, hvor branden nu hurtigt kunne slukkes.

Røgdykkere måtte tømme ca. 16 m3 savsmuld ud fra aflukket med skovle, så vi har nu seks brandfolk med ekstra lange arme.

De sidste brandfolk forlod brandstedet ved 1530-tiden.

Anders Enggaard

beredskabsinspektør

 

18/9-2003

Bygningsbrand - Ild i tagetage

Udrykning nr. 135/2003

 

 

12/9-2003

Kæmpestor ildebrand på lodseplads 

Udrykning nr. 131/2003

Brandfolk kæmpede i fire timer for at slukke en kraftig brand på en losseplads ved Reno Syd i Skanderborg.

Brand & Redning Skanderborg måtte tilkalde ekstra tankvogne fra både Århus og Odder, og først efter fire timers slukningsarbejde var branden slukket. 
 

Branden skyldtes sandsynligvis selvantændelse i en stor bunke industriaffald, som lå på lossepladsen, da forbrændingsanlægget var midlertidigt ude af drift på grund af vedligeholdelsesarbejde.

TV2 Østjylland

9/9-2003

Åbent Hus / temadag Beredskabsstyrelsen Midtjylland

Foto

     

2/9-2003

Oliespild - Hydraulikolie 

Udrykning nr. 128/2003

 

23/8-2003

Stor lukket grill med gris løbet løbsk

 Udrykning nr. 125/2003

 

19/8-2003

Vagt for bomberyddere

Brand & Redning var bestilt af bomberydderne på Skive Kaserne til at etablere brandvagt ved afhentning af 2 liter æter på Reno Syds genbrugsplads i Skanderborg. Endvidere var en ambulance i vagt på stedet.

Operationen varede 5 minutter!

 

19/8-2003

Markbrand - Ildløs i stubmark 

Udrykning nr. 122/2003

 

13/8-2003

Bål - Ild i 10-15 m2 skråning/rabat 

Udrykning nr. 120/2003

Horsens Folkeblad

 

11/8-2003

Søredning - Mand over bord - Båd løbet løbsk 

Udrykning nr. 114/2003

Århus Stiftstidende Netavis

DR

 

8/8-2003

Færdselsuheld med fastklemt - Lastbil mod lastbil 

Udrykning nr. 108/2003

         

TV2

DR

Jyllands-Posten

 

6/8-2003

Beredskabsøvelse på Danmarks Smukkeste Festival.

Læs mere her.

Jyllands-Posten

 

5/8-2003

Beredskabsøvelse på Danmarks Smukkeste Festival.

Læs mere her.

Jyllands-Posten

DR

TV2

Århus Stiftstidende Netavis

Danmarks Smukkeste Festival  Mange billeder fra øvelsen

 

4/8-2003

Beredskabsøvelse på Danmarks Smukkeste Festival.
 

Tirsdag d. 5. august fra kl. 11:00 til  14:00 afholdes beredskabsøvelse på Danmarks Smukkeste Festival.
 
Øvelsen afholdes i samarbejde med Århus amt, Skanderborg politi, Skanderborg Brand og Redning, Århus Kommunehospital, Lægeambulancetjenesten, Psykiatrisk Hospital i Risskov, Falck og Skanderborg Festivalklub.
 
Scenariet er lynnedslag i træ, som vælter foran Bøgescenen med flere svært tilskadekomne.
Der vil være sminkede figuranter og Skanderborg Festivalklubs vagter, læger vil være klar til at gå i  aktion.
 

Øvelsen skal sikre, at beredskabet på Danmarks Smukkeste Festival virker optimalt og at Skanderborg Festivalklubs beredskabsplan er korrekt gearet til det værst tænkelige og forhåbentlig afsløre, hvad vi ikke har haft fantasi til at forestille os.

Øvelsen vil indeholde alle aspekter i forhold til beredskabsplanen.
Lige fra musikstop, scenespeak og til at de tilskadekomne køres til sygehus.

Vi vil løbende komme med mere information om denne øvelse, så følg med her.


 

30/7-2003

Benzinspild - Diesel. 

Udrykning nr. 100/2003

 

29/7-2003

Bål - Ild tre steder i skovbunden.

Udrykning nr. 99/2003

 

28/7-2003

Billede fra trafikulykke

Udrykning nr. 98/2003

 

11/7-2003

Lis Rydahl sidste arbejdsdag

Brand & Rednings brand góe sekretær gennem 30 år - Lis Rydahl - havde fornyligt sidste arbejdsdag.

I den anledning blev hun hentet i hjemmet og kørt på arbejde i brandkorpsets gamle brandbil fra 1927.
At blive fragtet rundt i byen i den gamle brandbil er normalt forbeholdt notabiliteter som f.eks. julemanden, men i dagens helt særlige anledning blev den gamle dame trukket af stald for at transportere en anden - knap så gammel - dame på arbejde, for sidstnævnte dame for sidste gang.
Nu vil det være helt forkert at tro, at brandbilen blev ført af et par gamle nisser - det er såmænd bare to ældre brandfolk, nemlig Leif Ansbjerg og Paul Hansen, som denne morgen tager nænsom hånd om de to gamle damer.

AE
 

                   

 

 

11/7-2003

Benzintyv anholdt efter biljagt på motorvejen

Udrykning nr.91/2003


Århus Stiftstidende Netavis

Horsens folkeblad

 

11/7-2003

Pas på med engangsgrillen

Det handler om at rydde op efter sig, når man har brugt en engangsgrill. Det er budskabet fra Brand & Redning Skanderborg som i en kampagne sætter fokus på engangsgrillen.

Det er nemlig som regel ikke dem, der bruger engangsgrillen, som selv kommer til skade. Ofte er det andre mennesker, som også er i nærheden, der får forbrændingerne.

De fleste forbrændingsulykker med engangsgrill opstår, fordi folk enten træder direkte ned i en engangsgrill, eller træder på det brandvarme sted, hvor engangsgrillen har stået. Mange børn bliver også forbrændt i mødet med en nedgravet engangsgrill, når de leger og graver i sandet.

"Hver sommer har vi en del tilfælde af forbrændte børnefødder på grund af engangsgrill. Børn kan jo ikke se, at sandet er varmt, fordi der har stået en engangsgrill. Så de bliver forbrændt af at løbe barfodet henover steder, hvor sandet eller jorden er brandvarm. Folk regner selvfølgelig ikke med, at det kan være direkte farligt at gå barfodet på en strand om sommeren i Danmark.  "siger Jeanet Sheller Afdelingslæge på Rigshospitalets brandsårsafdeling.

  • Brug vand til både at slukke grillen og til at køle underlaget. Sandet/jorden under grillen bliver MEGET varmt.

  • Grav ikke grillen ned i sand. Sandet skjuler de glødende kul. Flere børn bliver hvert år forbrændt fordi de træder i en nedgravet grill.
  • Ryd op efter jer: smid engangsgrillen i skraldespanden, når den er helt slukket.

Se videoen: Undgå forbrændinger - Gode råd om engangsgrillen

Århus Stiftstidende Netavis

 

11/7-2003

Billede fra trafikulykke

Udrykning 83/2003

 

11/5-2003

Brandøvelse på rideskole

Brand & Redning, Skanderborg, afvikler en mindre brandøvelse på Skårup Overgård i søndag den 11. maj 2003

Formålet var at træne røgdykkernes arbejde med de store dyr i en skarp situation med brand i staldene.

Berideren på Skårup Overgård gav brandfolkene en instruktion i at håndtere hestene, inden staldene fyldes delvist med teater røg og øvelsen gik i gang.

Da der er flere rideskoler og hestestutterier i Brand & Rednings "pastorat", har vi været glade for rideskolens henvendelse om en øvelse.

Det er meningen, at der efterfølgende skal udarbejdes oplæg til beredskabsplaner for rideskolerne.

Se mere på:

TV 2 / Østjylland

Århus Stiftstidende Netavis

Horsens folkeblad

28/4-2003

Parole 

Som afslutning på kursus året 2002-2003 afholdt Brand & Redning Skanderborg parole.

Der blev tildelt anciennitetstegn til:

Fra venstre Henrik Mangor 20 år i Kommunikationstjenesten , Hans Lauchand 20 År i ABC-tjenesten, Michael Lassen 20 år i Brandtjenesten. Også Karin Broustbo fik anciennitetstegn for 20 år i forplejningstjenesten: Hun var desværre forhindret i at deltage og får tegnet efterfølgende.

2. Viceborgmester Anne Mette Kirk Andersen til højre uddelte anciennitetstegn.

 

21/4-2003

Alarm til Brand & Rednings, Skanderborg, søndag den 20. april kl. 15:27
Melding: Assistance til Ry Brandvæsen, Skovbrand ved Gl. Rye.
 
Brand & Redning, Skanderborg, afsendte ét slukningstog med 7 mand til assistance for Ry Brandvæsen.
Skanderborg-brandfolkene var indsat i godt én times tid, indtil branden var under kontrol og Ry Brandvæsen selv kunne gøre arbejdet færdigt.
 
 
Alarm til Brand & Redning, Skanderborg, søndag den 20. april kl. 15:50
Melding: Skovbrand, Horndrup Plantage, øst for Horsensvej ved krydset Horsensvej/Hylkevej.
 
Brand & Redning havde på alarmtidspunktet et hold brandfolk (et slukningstog) indsat ved ovennævnte brand ved Gl. Rye, så yderlige et hold brandfolk måtte i aktion:

 

Andet slukningstog blev således afsendt med 10 mand til branden i Horndrup Plantage.
Ved Brand & Rednings ankomst brændte det kraftigt et stykke inde i plantagen.

Der var kraftig vind fra øst og branden havde retning mod Horsensvej.

Der blev straks rekvireret assistance fra Horsens Brandvæsen med et slukningstog med 8 mand.
Endvidere blev der rekvireret tankvognsassistance fra Odder og Århus brandvæsener med hver en tankvogn.
 
Indsatslederen (undertegnede) kunne kl. 1700 erklære branden under kontrol.
På det tidspunkt var der brændt omkring 10.000 m2 nåletræsplantage.
Det lykkedes os at få styr på branden inde i selve plantage, inden branden bredte sig ud til Horsensvej.
 
Der blev foretaget efterslukning indtil kl. 2100, hvorefter der blev udsat brandvagt med 6 mand indtil mandag morgen kl. 0600.
 
Branden er opstået på en mark øst for plantagen.
Om branden her er opstået p.g.a. gløder i en 14 dage gammel afbrænding af træstubbe, eller om branden er opstået ved selvantændelse i halmaffald, er jeg ikke klar over.
 
 
 
De to skovbrande i dag understreger hvor brandfarlig naturen er i øjeblikket.
Der kan ikke kraftigt nok advares mod enhver form for afbrænding indtil naturen er blevet tilstrækkeligt grøn, hvilket vil vare uger endnu - mindst, hvis vi ikke snart får noget nedbør.
 
 Anders Enggaard

Læs også

www.dr.dk/regione

www.dr.dk/regione

TV 2 / Østjylland

Århus Stiftstidende Netavis

Horsens folkeblad

24/2-2003

Ny automobilsprøjte SB 1

Nu kan du se de første foto af den nye Automobilsprøjte, chassis  er leveres af Mercedes.

Følg med hvordan det går her.

 

3/2-2003

Ny automobilsprøjte SB 1

Nu kan du se en tegning af den nye Automobilsprøjte, som leveres af Apollo Brandmateriel.

Følg med hvordan det går her.

3/2-2003

Årsberetningen 2002

Årsberetningen 2002 for Beredskabs-forbundet Skanderborg er også kommet på nettet.

Se under Beredskabs-forbundet.

 

 

12/1-2003

Statistik over 2002

Læs mere her.

 

5/1-2003

Et brand-år lidt over det normale.

Århus Stiftstidende Netavis

 

4/1-2003

Skøjtebanen ved brand & redning.

Den nyanlagte skøjtebane på øvelsesområdet ved Brand & Redning Skanderborg er klar til brug. Naturen har sørget for, at vandet er frosset til is, så man kan stå på skøjter.

Århus Stiftstidende Netavis

2/1-2003

Stille nytårsaften.

Det blev en stille Nytårsaften for Brand & Redning Skanderborg. Der var kun 2 udrykninger; kl. 13:20 og kl. 19:02.

Århus Stiftstidende Netavis

Udrykninger 2002